Zamieszczone przez leszekmw
Gdańsk - Puszcza Białowieska
Zwiń
X
-
Gdańsk - Puszcza Białowieska
W te wakacje chciałbym wybrać się z Gdańska na parę dni w okolice Hajnówki/Białowieży,m.in. żeby spotkać Żubra
Pytanie, do tych którzy tymi drogami jechali:
1. Lepiej jechać przez Olsztyn do Szczytna (czyli Ostróda,Gietrzwałd, Olsztyn,Pasym, Szczytno), czy lepiej zjechać z "7" w Olsztynku dopiero i pojechać "58" - widzę, że trochę kręta trasa. Nie będę się nigdzie spieszył, chodzi mi bardziej o natężenie ruchu i stan nawierzchni.
2. I w zasadzie ta sama rozkmina nad późniejszym fragmentem: Z Łomży: czy lepiej przez Białystok do Hajnówki drogą "64" i "8" czy może lepiej drogą "66" przez Zambrów i Bielsk Podlaski?
Za wszelkie porady z góry dzięki :wink:
-
-
sew1981, a ja bym rozważył opcję jazdy "7" do Mławy i tam dopiero odbicie w kierunku Białegostoku
przynajmniej jest szybciej i droga lepsza :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
ja ostatnio pare razy od siebie do gdańska jeździłemi jechałem tak
Białystok-łomża-szczytno (tu masz dwie opcje przez ostrołekę lub mszyniec. przez ostrołęke lepsza nawierzchnia)-Olsztynek i dalej na Gdańsk. ta droga mi najbardziej pasuje. nawierzchcnia całkiem całkiem. droga Szcztyno - Olsztynek dośc kreta ale piekne widoki można pośmigać fajnie jak na oesach. natężenie nie dużo ale jak sie trafi na autobus lub tira to czasami chwile trzeba poczekać. ale masz zapas mocy wiec dasz sobie rade
jeździłem jeszcze droga Gdańsk-Mława-Ostrów maz - BIałystok ale dłuzej i w cale nie lepiej duży ruch
co do dalszej drogi z łomży to w sumie sam nie wiem bo odcinek Zambrów-Hajnówka jest całkiem spoko gorzej odcinek Łomża-Zambrów tam niby są jakieś duże remonty ale to trzeba sprawdzić moze sie skończyły.
Łomża-Białystok sapoko ostatnie 30 km przed białym remont ale już na ukończeniu i idzie płynnnie. najgorszy odcinej jadac przez biały jest od Zabłdowia do Hajnówki to jakies 50 km takiej sobie jakości nawierzchni
dawaj przez biały to zrobimy mini spota
w białowierzy jak coś moj znajomy ma Warszawę na torach i robi nią wycieczki pare miejsc jak coś można polecić
[ Dodano: Wto 12 Cze, 12 10:40 ]
Zamieszczone przez piotrek_gdysew1981, a ja bym rozważył opcję jazdy "7" do Mławy i tam dopiero odbicie w kierunku Białegostoku
przynajmniej jest szybciej i droga lepsza :wink:
żeby nie było w ciagu 2 miesiecy 8 razy pokonywałem tą trasę wiec jako takie rozeznanie mamBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrsw cale nie szybciej.
Zamieszczone przez blackrsdroga Szcztyno - Olsztynek dośc kreta ale piekne widoki można pośmigać fajnie jak na oesachprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
ja zrobiłem tą trasę w 3,40 :roll:
teraz na tej drodze są remonty tylko nie wiem do którego miejsca
i trzeba wziąc pod uwagę wzmozone patrole policji w okolicach szczytna :wink:
ale jak sie jedzie na wakacje to chyba nie trzeba lecieć na łeb na szyje i urywać każde 5 min :PBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
sew1981, przed wyjazdem polecam też zerknąć: http://www.gddkia.gov.pl/pl/21/mapa-warunkow-drogowych
Komentarz
-
-
sew1981, kiedy mniej więcej się wybierasz?
Jak będziesz w Białowierzy, Hajnówce czy Bielsku, zapraszam serdecznie na piwko, grilla czy spotkanie przy kawie.
Co do końcówki drogi.
Lepsza droga jest Zambrów - Bielsk - Białowieża. Szersza i w większości lepszej jakości. Nie mniej jednak jadąc Białystok - Zabłudów - Hajnówka - Białowieża też nie jest źle choć jest kilka wahadełek przed samą Hajnówką a droga jest dużo bardziej nierówna.
W Białowieży obowiązkowo rezerwat żubrów, muzeum puszczy w raz z wieżą widokową i pyszny obiad w restauracji Carskiej (stara stacja Białowieża Towarowa). Są tam też świetne miejsca na nocleg - można spać w odrestaurowanych salonkach z czasów carskich bądź w wieży ciśnień. Ogólnie cudowne miejsce, niesamowicie klimatyczne i w dodatku nie rujnujące aż tak strasznie kieszeni (biorąc pod uwagę co dostajemy w zamian).
W Hajnówce polecam zabytki sakralne (cerkwie) i... w zasadzie nie wiem co tam jeszcze może być ciekawego
Gdybyś miał jakiekolwiek pytania - wal jak w dym!
Komentarz
-
-
hotrain, dzięki zajrze na to przed wyjazdem
dudek_t, Dziękuje serdecznie za zaproszenie, może się uda spotkać, to życzliwe z Twojej strony bardzo
To polecę drogą przez Zambrów i Bielsk, jak mówisz że lepsza.
Nie mam jeszcze żadnej rezerwacji, nie chce nie wiadomo czego - zwykła kwaterka wystarczy prywatna nawet,biorę tylko mamę i jedziemy w dwie osoby, żeby sobie kobieta odpoczęła parę dni od siedzenia w domu (jest wdową na emeryturze). Będę w terminie 09.07 (pon)-11.07 (sroda) - więc w sumie 2 noclegi, później chce pojechać na jedną noc do tej sławnej ostatnio Sokółki. Jak masz jakiś sensowny nocleg w Białowieży lub Hajnówce to zapodaj mi na pw:wink:
p.s. A co do tej restauracji Carskiej to słyszałem że ceny kosmos od znajomych (mówili że zupki się zaczynały od 30 ziko) :x
Komentarz
-
Komentarz